close
INSIDE – JONATHAN DE RIJK
Documentary - Inside Project

INSIDE – JONATHAN DE RIJK

Nieuwsgierig waarom ik dit project uitvoer? Check hier.

Vandaag volg ik mijn neef Jonathan de Rijk tijdens het helpen organiseren van de Bredase Klûntocht.

Klik hier voor een kleine Q&A met Jonathan

1. Wie ben je?
Jonathan de Rijk

2. Wat doe je?
Ik ben momenteel werkzaam in een Café.

3. Wat wil je?
Evenementen organiseren.

4. Waarom doe je hier aan mee?
Ik vind het een leuk initiatief van je en het leek mij leuk en gezellig als je een dagje mee liep.

5. Wat is je favoriete bezigheid?
Naast evenementen organiseren, hou ik van klussen.

6. Wat is het leukst aan jou?
Mijn optimisme en vrolijkheid.

7. Wat is het minst leuk aan jou?
Mijn ochtendhumeur.

8. Waar schaam je je voor?
Nergens voor eigenlijk.

9. Wat is je favoriete dag van het jaar?
De allereerste mooie warme zonnige dag.

10. Wat ligt er in je koelkast?
Eten en drinken, bekijk de foto’s maar die er zijn gemaakt;)

11. Wat heb je nou altijd al is willen doen maar nooit gedurfd?
In een vliegtuig stappen en kijken waar het schip strand.

12. Wat mis je het meest sinds je kindertijd?
De ballenbak en springkussens.

13. Is er iets waarvan je zou willen dat iedereen het weet van jou?
Dat ik altijd wel in ben om wat leuks en gezelligs te doen.

14. Op welke gewoonte van jezelf ben je het meeste trots?
Ik sta altijd klaar voor mijn vrienden.

15. als je ergens voor wakker gemaakt mocht worden, om wat was het dan?
Pizza! En vakantie.

16. Heb je ooit een bucketlist gemaakt? Wat was/is het eerste op je lijst?
Nee, maar meer van de wereld zien zou bovenaan staan.

17. Wat is je (levens)motto?
No worries, be happy!

 

WAT VOORAF GING..
Jonathan is mijn neef van mijn moeders kant. Zijn vader is de broer van mijn moeder. Onze familie is ingewikkeld, en dat is nog kortgezegd. Het was dan ook niet raar dat wij elkaar sinds onze kindertijd niet meer zagen, na ruzies tussen de volwassenen. Ik was 8,5 en hij was 10. En opeens was het contact weg.

Rond mijn 21e kwam ik mijn neef tegen op Hyves. We voegden elkaar toe en besloten een keer af te spreken. Hij woonde in Breda en ik in Almere. We spraken af in Amsterdam, lekker tussen elkaar in. Toen we elkaar zagen was het net alsof we elkaar elke dag gesproken hadden, terwijl we elkaar echt zeker 10-tallen jaren niet gesproken hadden. Soort van ‘soulmates’ kan je het wel noemen. Zelfde karakter, even gek, veel lachen en allebei een groot schijt-gehalte. Dat was grappig maar vooral ongekend. En daarom besloten we elkaar af en toe te zien. We spraken niet heel vaak af, omdat de afstand nogal groot was en we beiden geen auto hadden. Dus ik kwam een keer naar breda en andere keer kwam hij naar Almere waar ik nog in mijn studentenflatje woonde. Toen hij 26 werd, werd ik natuurlijk uitgenodigd. En omdat hij heel erg houdt van dingen organiseren, maakte hij er natuurlijk 1 groot spektakel van. De enige regel was: doe je meest sportieve outfit aan. Dus ik kwam daar, waar ik zijn vriendin Anniek ook voor het eerst leerde kennen. En al zijn vrienden hadden zich aan de regel gehouden. We gingen spelletjes doen als Beerpong, Blind volleybal, Shotjes zeeslag en kledinglijn leggen midden in Breda. Vooral het kledingleggen was lachen: 2 teams, wie de langste lijn legde met het team hun kleding, die won. Dus daar stond je dan in je onderbroek midden op het plein in Breda. Het was epic. En vergeet die dag daarom dus ook nooit.

NIEMAND die ik kende, die net zo gestoord en ongegeneerd dit soort dingen durfde te doen. Nouja, hij dus.

HET HEDEN..
Jammer genoeg, is ons contact toen daarna weer minder geworden maar we volgden elkaars leven wel via facebook. Ik wist dus dat hij was gaan samenwonen met Anniek, en hij wist dat ik al 2x eerder verhuisd was om vervolgens een huis te kopen met mijn vriend.

We hebben elkaar dus weer 4 jaar niet gesproken, waarvan je zou denken dat het awkward voelt als je elkaar weer ziet. Maar nee, het tegendeel bewees het:

Ik zou die avond van te voren blijven slapen omdat we de dag erna om 6 uur op moesten..
LEUK.. Waarom deed ik dit ook weer? Ik kwam zaterdagavond aan, rond 9 uur. En zoals al eerder bewezen werd, was het weer net alsof we elkaar elke dag gezien hadden. Ik vroeg hem om even voor de deur te staan, zodat ik een foto kon maken:


HA! Jij bent zeker de leukste thuis?

Ik stapte, geheel flabbergasted zijn huis binnen. Midden in het centrum, met een oppervlakte van 110 m2. Nicely done. Een huis vol met deuren, natuurlijk moest ik eerst ALLES in het huis fotograferen. Opvallend aan dit huis waren: de oneindig veel deuren, de kratjes bier, de bouwkamer van Jonathan, de koelkast(en), de vele meubels gemaakt door Jonathan en het mooie uitzicht vanaf het balkon.

De ouders van Anniek bleven ook slapen, dus ik sliep in de studeerkamer. Om 23.00 was het na wat kletsen toch echt tijd om naar bed te gaan. Morgen een drukke dag..

Jonathan is onderdeel van de organisatie van de klûntocht in Breda. Elk jaar verzamelen duizenden mensen zich om de ’11 steden’ af te gaan (dit keer 26 kroegen) en zo alle stempels op hun kaart te verzamelen. Als ze deze volledig bestempeld inleveren, krijgen ze een Klûn-kruis. De opbrengst van de kaartjes gaat naar een goed doel. Vorig jaar verkochten ze 3500 kaarten. Dit keer gaan ze het met 5000 doen.

05:45 uur: Goeiemorgennn!

Opstaan en gaan! Douchen, lenzen indoen en haren doen. “Hoe zit mijn haar?” vraagt ie. “Beeldig. Niet meer aan zitten!” Nog een kopje koffie. En dan pakken we de sleutels en gaan lopend naar de grote markt in Breda.

De caravan moet ook voorbereid worden. Gelukkig hebben ze dit jaar een kacheltje, want het is K O U D. En de bewegwijzeringborden moeten betimmerd en opgezet worden.

Hmm.. geen idee wie deze flugel is.. en ze weet ook nog hoe ze met een boormachine moet omgaan, getsie..

Het is inmiddels 09:15 uur, eindelijk een kleine pauze. Laten we dan gelijk even Anniek gedag zeggen, die werkt hiertegenover bij de Colonie.

Hoi Anniek, kom je hier vaker?

En dan de best part, de sneeuw wordt bezorgd! (L)

The eagle has landed. I repeat, the eagle has landed.. Over.

Ahhhh, eindelijk! Drank. Proost!

Nu tijd voor de verkoop. Wij zitten in de caravan. De kaartjes worden verkocht als warme broodjes. Het is dan ook niet gek, dat ze om 3 uur al helemaal door de kaartjes heen zijn op het hele plein. Dat zijn 5000 kaartjes in 2,5 uur. Dat zijn 33 kaartjes per minuut, say whuuut!

Geen kaartjes meer. Dus we gaan maar beetje rondlopen. Jona kletst wat met de mensen bij het Voske. Ik volg er bar weinig van.

D(r)ankje.


Nou, jullie mogen wel wat vrolijker kijken hoor!

Hey, daar hebben we Grett! 

Grett is dé bachelor van Breda, dé lekkerste kerel op deze plek en nog nuchter ook! (omdat het moest) Hier wat foto’s van hem op zijn best:

Het zal me dan ook niet verbazen dat na deze foto’s van Grett, het niet lang meer duurt voor hij de ware heeft gevonden. Stuur mij een PM voor zijn telefoonnummer.

You’re welcome Grett.

Nog even wat meer mensjes kijken, altijd leuk. Spot jij bat(wo)man?

Oké, duty calls.

Jona fluistert wat in Grett z’n oor.

NEE, IKKE NIET!

Rob begint zich ermee te bemoeien. WAT ZEI JE?! (Grett zit getraumatiseerd in een hoekje)

Ik vroeg alleen maar of hij een biertje lustte..


En we gaan door! Weer wat kroegen langs. 
De mensen hier zijn echt super gezellig, iedereen ziet er zo leuk uit! Hè wat vervelend toch, al dat bier.. 

Onze goede vriend Jos kletst wat bij met de politie. En ik kon het natuurlijk niet laten om te vragen of ze op de foto wilden (sorry beetje wazig, ik was zenuwachtig denk ik)

We kwamen een vriendin van Jonathan tegen die alle 26 stempels had verzameld! Say whuut!

We eindigen de dag met de prijsuitreiking voor beste outfit, die groep die gewonnen heeft krijgt een reuzenfles drank!

En toen was het tijd voor mij om naar huis te gaan. Na mijn neef minstens 12 uur gevolgd te hebben was ik kapot! Maar het was een hele toffe dag! Helaas moest hij nog even door werken om alles af te bouwen en daarna konden ze lekker de kroeg in!

Lieve Jonathan,

Ik vond het superleuk dat ik jou op zo’n toffe dag mocht volgen, je was helemaal in je element! Ook de mensen die je om je heen hebt zijn heel gezellig en snap wel waarom jij meestal zo lekker vrolijk bent. Jij en Anniek hebben het goed voor elkaar en ik hoop dat jullie nog meer toffe jaren tegemoet gaan en hoop dat jij je droom van evenementen organiseren nog meer mag najagen! Keep it up! Je boefje.

Next up: Tim de Decker
Voorproefje:


COMMENTS ARE OFF THIS POST