close
Me
IK WIL NIET VERVELEND ZIJN
Me

IK WIL NIET VERVELEND ZIJN

Maar ik ben het toch. Voor de mensen die mij nog niet kennen: Ik ben Jasmijn en een ontzettende creatieveling. Ik hou van mensen en ik hou ervan als mensen goede dingen doen. Ik stuitte laatst op een oproep van een geweldige zangeres die iets fantastisch doet. Ze zingt voor demente ouderen om ze het gevoel van vroeger een klein beetje terug te laten krijgen, al is het maar voor even. Haar oproep was duidelijk, hoe kom ik onder de aandacht? Hoe weten instanties dat ik dit werk doe en dus plaatste ze de vraag op Facebook.

VANZELFSPREKEND
Ik deelde dit bericht vanzelfsprekend (voor mijn doen) gelijk. Niet eens gekeken of zij geld vroeg en hoeveel omdat ik het vanzelfsprekend vind dat iemand die iets goeds doet, al het geld van de wereld verdient.

DE REACTIES
Nu keek ik iets verder. Ik las de reacties op hoe mensen op haar oproep reageerden, omdat dat altijd mijn interesse wekt. Hoe reageren mensen op iets en hoe (on)eerlijk durven ze online te zijn. Nu wil ik niemand ten nadele brengen, in tegendeel, maar ik vind dat het wel is hardop ge(typt)zegt mag worden om proberen duidelijk te maken wat mensen hun waarde is. Ook even los gezien of iemand gelijk heeft of niet, of dat zij de beste is of niet, dat is nu niet mijn boodschap. Ook heeft deze vrouw waarschijnlijk totaal geen last gehad van deze opmerkingen, maar het moet toch van mijn hart. Ik las deze opmerking, waarvan ik meer soortgelijke antwoorden las:

HANDEN JEUKEN
Nu kan je gelijk zeggen, ja ze hebben gelijk. Maar ik, als creatief, weet hoe het is om je diensten aan te bieden, goed te zijn in je werk en er verontwaardiging plaatsvind op het moment dat je aangeeft dat je inderdaad (zoals ieder ander mens) je geld ermee moet verdienen. Je levert ten slotte diensten, niet? Maar voor deze mensen was dat helaas niet het geval. Ten eerste hadden instellingen geen geld voor dit soort recreatie (wat ik niet tegenspreek) en ten tweede was het te schandalig voor een amateurzangeres (even tussen neus en lippen door, ik ben zelf ook ‘amateurzangeres’ en ik ben ongeveer op 1% van wat zij kan, maar vooruit) om dit als bedrag te vragen. Nu weet ik zelf niet of dit goedkoop of duur is maar i.p.v. gelijk zeggen dat iets te duur is, vraag anders eerder hoe deze prijs tot stand is gekomen? Ik bedoel als je een loodgieter in moet huren, verschillen ze ook van prijs. Gaat het dan om wie het goedkoopst is? Of wie zijn werk het beste uitvoert en de klus klaart? Nu beginnen mijn vingers te jeuken hiervan omdat ik dit zelf ook af en toe wel eens meemaak.

LEUK JOH, EVEN SNEL WAT KIEKJES SCHIETEN EN DAN JE BROOD ERMEE VERDIENEN!
Nogmaals, niet ten nadele van anderen want de meeste mensen hebben geen idee wat andermans werk inhoud. “Hey, jij bent toch fotograaf? Leuk joh, even snel wat kiekjes schieten en dan je brood ermee verdienen!” of “Hey, ik ken jou van dat ene feestje van 6 jaar geleden van de broer van een vriendin van mijn zus. Hey, ik wil een eigen bedrijfje starten en heb een logo nodig, wil je die gratis voor mij maken? Ik bedoel, dat vind je toch leuk!?”. Heel lief allemaal, dat jullie het werk van ons geweldig vinden dat jullie ons vragen, maar jij werkt toch ook niet voor niks? Jij hebt toch ook je kwaliteiten? Iedereen heeft een beroep en werkt over het algemeen niet gratis. De reden? Omdat we onze hypotheek moeten betalen en ons gezin moeten ondersteunen en (niet geheel onbelangrijk) goed zijn in ons werk en een dienst leveren.

OPROEP NAAR MEER OPLETTENDHEID
Dus bij deze, zonder iemand het gevoel te laten krijgen dat ze dom zijn, hoop ik je iets meer inzicht te geven in bepaalde onderdelen in het leven. Deze blogpost is gemaakt voor de bewustwording. Deze vrouw zingt voor de kost. Zij maakt de levens van deze ouderen (ook al is het voor 1 minuut) heeeeel veel mooier. Ook al kostte het 5000 euro, dat is toch een fantastisch iets? Niks is gratis in het leven behalve de natuur en zelfs dat loopt tegenwoordig gevaar. Onderschat mensen hun kwaliteiten en vaardigheden niet. Respect is het eerste in het leven wat ons mensen nader tot elkaar brengt. En ik wil niet zeggen dat iedereen haar moet inhuren (stiekem hoop ik dat dat toch gebeurd), maar wel na te denken wat het is dat mensen doen. Hoeveel ben jij waard? 


COMMENTS ARE OFF THIS POST