close
INSIDE – KASPER JONGEJAN
Documentary - Inside Project

INSIDE – KASPER JONGEJAN

INSIDE is een project waarin ik mijn facebook-vrienden een dag wil volgen om ze beter te leren kennen en hiervoor heb ik een oproep gedaan op facebook.

Klik hier voor mijn facebook-bericht

Jazzmin Risa | 16 december om 12:29 ·

Lieve facebook-vrienden,

Als ik een beetje in mijn vriendenlijst kijk, heb ik heel veel uiteenlopende facebook-vrienden. Ik heb fotografen, secretaresses, modellen, hondentrainers, schoenenverkopers, studenten, sporters, dj’s, mode-ontwerpers, av-medewerkers, muzikanten, feestbeesten en nog veel meer in mijn lijst en eigenlijk ken ik de meeste van jullie niet zo goed. Daar wil ik verandering in brengen!

Ik wil jou graag volgen. Letterlijk. Ik wil de ‘behind the scenes’ van jou als mens fotograferen. Een dag in het leven van. Zelfs als je dag volgens jou niet bijzonder is maar wel onderdeel is van jou als mens zoals een wekelijks bezoek bij oma dan is dat voor mij net zo leuk! Ieder mens is immers mooi en dat maakt iedereen uniek.

Voorbeeld:je bent zanger/zangeres en hebt een optreden, dan kom ik een dagje met je meelopen, van hoe jij je voorbereid op zo’n dag tot aan het springen op het podium. Ik spring met je mee.

Voorbeeld 2: je bent een bakker en moet elke dag vroeg opstaan om het brood te maken en klaar te leggen voor de dag, dan wil ik ook jou graag volgen.

Voorbeeld 3: je bent een huisvrouw en wat jou jou maakt is genieten van bij je kinderen zijn.

Iedereen is interessant op zijn of haar manier!

Het is een soort van Ploggen, enige verschil is dat ik probeer jou vast te leggen zoals je bent in plaats van dat je jezelf vastlegt zoals je wilt dat wij je zien. Je moet bereid zijn jezelf bloot te geven (niet letterlijk natuurlijk) en echt jezelf kunnen zijn zodat de foto’s oprecht en echt overkomen, ik wil je echt leren kennen. Natuurlijk in overleg met jou, plaats ik alleen foto’s waar je je prettig bij voelt.

Ik hoor graag van je!!

Liefs Jasmijn.

Dus er moest iemand beginnen, niemand minder dan Kasper Jongejan, die ik 1x eerder ontmoet heb. Ik ken hem van Almere, waar hij gewoond heeft en veel heeft gedaan op het gebied van o.a. mode en graffiti. Hij is een doe-mens en is met van alles en nog wat bezig waaronder mensen aanmoedigen ook te meer te gaan ‘doen’. Hij meldde zichzelf aan:

Kleine Q&A met Kasper

1. Wie ben je?
Mijn naam is Kasper Jongejan, 33 jaar. Geboren in Amsterdam, grotendeels opgegroeid in Almere en nu weer woonachtig in Amsterdam.

2. Wat doe je?
Ik ben modeontwerper. Ik werk bij een grote retailer hier in Nederland waar ik de herencollectie ontwerp en daarnaast maakt ik ook nog mijn eigen collecties.

3. Wat wil je?
Elke dag bezig zijn met mode in de breedste zin van het woord. Kleding maken, ontwerpen, exposeren, naar kijken, over praten, delen, aanhoren, leren. En gelukkig blijven.

4. Wat is je favoriete bezigheid?
Ik denk (mode) plaatjes/foto’s bekijken.

5. Wat is het leukst aan jou?
Dat ik kleurrijk ben en een brede interesse heb.

6. Wat is het minst leuk aan jou?
Dat ik egoïstisch ben,

7. Waar schaam je je voor?
Mijn lelijke voeten.

8. Wat is je favoriete dag van het jaar?
De eerste dag dat de bladeren vallen en herfst word. Een trui aantrekken en klaarmaken voor de winter en dan door het park wandelen.

9. Wat ligt er in je koelkast?
Zie je later op de dag wel!

10. Wat heb je nou altijd al is willen doen maar nooit gedurfd?
De trans siberie express. Maak ik heb gehoord dat die echt saai is.

11. Wat mis je het meest sinds je kindertijd?
Niks. Ik leef nog steeds als een kind. Eet veel snoep (soms ook als avondeten). Ik wil nooit “volwassen” worden. Begrijp me niet verkeerd, ik heb een groot verantwoordelijkheids gevoel, maar het kind in mij blijft leven!

12. Is er iets waarvan je zou willen dat iedereen het weet van jou?
Dat iedereen over alles met mij kan praten. Ik hou van praten en mensen leren kennen.

13. Op welke gewoonte van jezelf ben je het meeste trots?
Gewoonte? Dat weet ik niet maar eigenschap, het bovenstaande.

14. Als je ergens voor wakker gemaakt mocht worden, wat zou dat dan zijn?
Chocolade.

15. Heb je ooit een bucketlist gemaakt? Wat was/is het eerste op je lijst?
Volgens mij wel en daar stond de trans siberie express op.

16. Wat is je (levens)motto?
#yolo

Dus daar stond ik dan op een zondagochtend om 9 uur voor Kasper z’n deur in Amsterdam. Hij was net wakker, en moest ook nog even wakker worden zei die. Dat is niet erg, ik ga je toch alleen maar elke stap die je maakt volgen. Gentleman als hij was, vroeg hij eerst of ik wat wou drinken. “Ik heb niet veel in huis, behalve water, thee en limonade” zei die. Dus hij schonk wat limonade voor me in.

We kletsten eerst even over waarom hij geinteresseerd was in dit project. Hij houdt van interessante dingen die ontstaan door mensen op een andere manier te volgen dan via social media. Op zich zou hij wel alles willen delen, alleen de informatie of de gevoelens die hij deelt moet op een andere manier. Meer gefilterd.

“Ik vind het leuker om met mensen te praten. Liever vertel ik jou het verhaal over dat mijn opa overleden is dan dat ik het op facebook deel. Het is echter om met iemand die je niet zo goed kent, persoonlijke gesprekken te voeren dan het via facebook te doen.”

Hij geeft een paar voorbeelden die hem deden denken aan wat ik nu aan het doen ben: The What’s Underneath Project en The Selby . En waardoor hij mijn project ook interessant vindt en daaraan mee wou doen.

“Mensen zijn gewoon interessant, ik vind sociale projecten ook gewoon leuk om te zien. Hier heb ik bijvoorbeeld een filmpje, waarin een vrouw zich tijdens het interview moet uitkleden. Zij vertelt hier bijvoorbeeld dat ze in een band zit, ik heb haar cd opgezocht en die heb ik dus gekocht. Als dit filmpje niet bestond, had ik dat nooit gedaan. Ik ben mijzelf ook dagelijks aan het vastleggen, hou vele dagboeken bij. En ik vind het gewoon leuk dat nu iemand anders het voor me doet, dat zorgt weer voor interessante dingen.”

Dus waar begint de dag mee Kasper?

Poepen (die heeft ie iedereen maar even bespaard) en douchen.  En terwijl hij aan het douchen was, ging ik natuurlijk ALLES in zijn huisje fotograferen:

Hij heeft veel spullen. Opvallend zijn de paspop, de hangende lingeriestukken, de vele boeken, de naai- en lockmachine en het schilderij.

Oke gedoucht, en nu?

He, wat doe je nu?

“Ik doe mijn schoenen aan, anders heb ik het gevoel dat ik niks meer ga doen.”

En nu tijd voor het ontbijt, voordat hij aan het werk gaat.

Ongeacht dat hij nu eigenlijk aan het werk moet, wil ik hem toch een aantal vragen stellen. Ik heb het gevoel dat dit schilderij een betekenis heeft?

“Deze heeft een vriendin voor mij gemaakt toen ik net verhuisde van Almere naar Amsterdam. Er staat: Laat tijd je dromen niet beinvloeden. Mijn volgende stap zou Parijs zijn.”

Jij bent wel een persoon die echt zijn dromen achterna gaat, hoe doe je dat toch?

“Ik heb het geluk/ongeluk gehad dat ik 2 vrienden ben verloren op jonge leeftijd, waardoor ik wel heel goed besef hoe kort de tijd is. Het is echt hier en nu, vandaar mijn tattoo, YOLO (you only live once). Al die clichéverhalen zijn er allemaal wel, maar er zijn niet zoveel mensen die ernaar leven.”

Ja maar het is ook best moeilijk om het allemaal maar even te doen vind ik, ik zou niet weten hoe je dat allemaal moet doen.

“Niet iedereen weet hoe ze alles moeten doen. Sommige dingen moeten je ook verteld worden. Ik ben bijvoorbeeld afgelopen zomer naar Texel geweest waar ik een boek heb gelezen: De kracht van het nu. Als jij morgen iets wilt bereiken, dan moet je vandaag iets doen.”

Dat is een mooie gedachte, is dat ook waarom je met zoveel tegelijk bezig bent? Want als ik een beetje rondsnuffel, zie ik van alles liggen. “Ja klopt, ik werk bij Coolcat als 1 van de ontwerpers van de herenlijn maar ik ben ook veel met eigen werk bezig. Ik doe bijvoorbeeld veel onderzoek naar Almere, waar ik 2 exposities voor ga doen.”

Klinkt interessant, maar hoe begin je dan? “Nou ik doe voornamelijk onderzoek naar de architectuur en infrastructuur van Almere. De vormen, materialen en het kleurgebruik. Ik verzamel gewoon allemaal informatie waar ik misschien iets mee kan doen, of niet. Almere is gewoon heel erg interessant, en dat is ook 1 van de redenen waarom ik deze exposities ga doen.”

Maar je bent nu naar Amsterdam verhuisd, waarom ben je niet in Almere gebleven? “Omdat ik in Almere alles al had gedaan, daar zat ik aan mijn plafond. Almere is qua kunst en cultuur heel klein. Er was geen uitdaging meer en dan ben ik van mening dat je dan weg moet.”

“Ik ben ook nog bezig met lingeriewerk.” Waar haal je de tijd toch vandaan? “Gewoon. Doen.”

Nou laat zien, wat heb je allemaal hangen? En hoe beslis je watvoor lingerie je maakt? “Ik bekijk gewoon wat ik mooi vind bij een vrouw, en daar zoek ik de stofjes bij en maak ik ontwerpen voor.”

Oke, zal ik je dan nu maar even aan het werk laten? “Ja, maar eerst even een thee-tje.”

Na zijn thee gemaakt te hebben, ging hij achter zijn bureau zitten. “Ik zou maar een film gaan kijken ofzo, want aan mij heb je nu niks.” Oh ik vermaak mij wel hoor. Ik liet hem een tijdje zijn gang gaan en zag hem telkens naar de keuken toelopen met uitgeprinte papiertjes. Dus ik liep met hem mee.

Wat hang je nou op? 

“Ik ben bezig met het verzamelen van informatie en inspiratie voor de twee exposities.”

“Dit is de enige muur die ik heb waar ik alles kan opplakken zonder de rust te verstoren. Als ik klaar ben met werken moet alles namelijk wel weer opgeruimd en netjes zijn.”

“Hoelaat is het, ik moet eigenlijk wat eten?” Uhm, kwart over 12. Hoezo dan, heb je niks in huis? 

Uhm, nee dus. “Ik heb niet zoveel eten in huis omdat het toch altijd bederft. Als ik voor een week boodschappen zou moeten doen, dan heb ik vaak op het moment dat ik het moet eten er geen zin in, of dan ga ik toch bij vrienden eten en ja dan is de broccoli weer bruin.”

Klinkt logisch, dus wat is het plan? “We kunnen gewoon naar de Albert Heijn lopen, dat is hier om de hoek, ga je mee?” Ja tuurlijk, ik volg je wel. Tot vervelens aan toe.

Je vind dit echt niet erg he? Dat iedereen ons zo aanstaart, en ik echt letterlijk je voor de voeten loop? “Nee hoor, ik ben het een beetje gewend. Heb wel vaker interviews gedaan, en ben ook wel is gefilmd. Als er iemand op straat me zou aanspreken zou ik ook altijd reageren. Ik hou er namelijk van om met mensen te praten en contact te maken.” Dat vind ik best cool, weet niet of ik hetzelfde zou doen.

Zijn we er al?

Tijd voor lunch. Wat ga je eten? “Broodje ei natuurlijk”

Na het eten moest hij toch echt weer aan het werk.

Eerst even de bank verschuiven en opruimen. “Dan heb ik wat meer ruimte, aan het einde van de dag moet alles ook weer terug zoals het was anders klopt het niet ofzo.”

Hiphop in je smoel en gaan met die banaan.

Tijd voor het avondeten.

#yolo, right?

We hadden nog even een laatste gesprek over boeken en ik was nieuwsgierig naar wat hij zou laten zien als hij zou solliciteren bij een bedrijf. Dus hij liet mij wat portfoliowerk zien van wat hij al eerder gemaakt heeft allemaal. 

Het was inmiddels al 21.00, tijd om de dag af te sluiten met hetzelfde ritueel als hoe de dag begon:

Nog heel even tv kijken. En dan is het toch echt tijd om te gaan.

Lieve Kasper,

Je bent echt goed bezig. Bedankt voor de leuke dag, en de aanmoedigingen! We zien elkaar snel weer en ik wens je veel succes met de voortgang van je twee exposities. Kick some ass! En ik sluit me volledig aan bij het meer DOEN #yolo-homies for life. Xx Jazz

NEXT UP: Dominique van Ee.


COMMENTS ARE OFF THIS POST