close
INSIDE – RICHARD TERBORG
Documentary - Inside Project

INSIDE – RICHARD TERBORG

BEFORE YOU SKIP
Dit verhaal zou je misschien wat bewuster kunnen maken van de mensen om je heen. Hoe goed ken je je medemens?

Nieuwsgierig waarom ik dit project uitvoer? Check hier.

ÉÉN DAG WAS NIET GENOEG
Ik volgde fotograaf en facebook-vriend Richard Terborg voor een paar dagen. Ik volgde hem tijdens een interview/livestream over beeldmakers van Cafeobscura die hij deed en hij aangaf dat ik daarbij MOEST zijn. En omdat dit alleen een avondje was, en ik natuurlijk weinig tijd kreeg om hem goed te leren kennen, hadden we besloten er nog een dag achteraan te plakken. Na de tweede dag kwam ik tot de conclusie dat dit nóg niet genoeg was om al zijn ‘kanten’ te leren kennen omdat hij voornamelijk aan het werk was en ik besloot om bij hem thuis te komen chillen. Hier heb ik geen foto’s gemaakt omdat ik daar de volledige aandacht aan hem wou geven.

EEUWIGE HELPER
Als ik hem zou kunnen omschrijven, voordat ik hem leerde kennen dan zou ik zeggen dat hij vrolijk, druk en altijd plezier heeft. Na hem die dagen gevolgd te hebben, sluit de ene helft heel erg aan maar de andere helft is toch wel heel anders. Hij is een heel gevoelig persoon, die naar zijn eigen zeggen micro-expressies kan opmerken en toepassen op zijn gedrag. Wat best interessant is. Voor mij is hij altijd die vrolijke, drukke, zegt-wat-ie-denkt-Richard. Wat ik ook kan zeggen is dat Richard iemand is die een ander eerder voor zich trekt dan zichzelf. Wat natuurlijk ontzettend lief is, maar geluk voor jezelf gaat altijd voor. Vrolijke Richard.. Maar er schuilt een andere kant in hem ben ik achter gekomen..

Dag 1: Een avondje meelopen bij de livestream van Cafe Obscura (Michel Maat) waar Richard Terborg, Geert Langelaan en Monica vd Maden geïnterviewd worden over beeld. 


Richard haalde mij op en we gingen samen richting Delft waar Richard bij de livestream geïnterviewd werd over beeld. Voordat we begonnen gaf hij nog een mini instructie over hoe je een zwarte en witte achtergrond krijgt door alleen maar je lamp te verplaatsen.

Dag 2: Fotoshoot voor de lingerie-ontwerpen van Kasper Jongejan samen met model Nikita van der Linden en visagiste Irene Veronica Tjebbes.

Om 10 uur stond ik bij Richard voor de deur (hij stond zelf om 06:00 uur op) en gingen we ontbijten. Beetje bijgekletst over zijn werk en daarna gingen we lopend naar de fotostudio die hij samen met nog een paar mensen deelt. Daar werd de nieuwe lingeriecollectie van Kasper Jongejan gefotografeerd. Kasper volgde ik eerder ook tijdens mijn INSIDE project.

Dag 3: Chillen bij Richard thuis

HOE GAAT HET NOU EIGENLIJK MET JE?
Als ik hem de vraag stel:
Hoe gaat het nou eigenlijk met je? Dan is het antwoord: kut.

RICHARD IN EEN PAAR WOORDEN
De mensen die Richard Terborg kennen, zullen hem omschrijven als:
Creatief, Positief, Gek als een deur, Inspirerend, Grappig, Toegankelijk, Grappig, Blij

Maar als ik deze vraag aan hemzelf stel dan zijn de woorden: Slim, Energiek, Tactisch, Helper, Raar, Onduidelijk, Onbegrepen, Boos.

WAIT, WHUT?
De laatste zijn best opmerkelijk, want ik kan met zekerheid zeggen dat niet veel mensen dat van hem weten. Als ik dieper hierop in ga, zegt hij eerlijk dat hij best negatief in het leven staat en niet gelukkig is. Hij is eigenlijk als het ware depressief. WOW! Wait, whut?? Het gekke is dat hij dit totaal niet door laat schemeren en altijd overkomt als de vrolijke Richard die alles ontzettend leuk vind, maar de waarheid is soms anders. De eigenschappen die anderen noemen heeft hij wel degelijk, alleen zodra het over hem gaat is het heel anders.

AAN HET DENKEN GEZET
Als ik één ding kan zeggen dat Richard mij onbewust heeft geleerd dan is het wel dat hij mij aan het denken heeft gezet. Wat is gelukkig zijn, en hoe belangrijk is het voor mij? Hij heeft mij geleerd om NOOIT te stoppen, en om er alles aan te doen om er een succes van te maken. Maar succes is minder belangrijk dan gelukkig zijn. Gotta remember that!

LITTLE SIDENOTE
Ik ben in februari begonnen met het volgen van Richard. In de tussentijd is er dus veel veranderd. Ik ben in die tijd altijd in contact gebleven met hem en voordat ik deze blogpost maakte heb ik hem natuurlijk ook weer gevraagd hoe het met hem gaat.

Dit is wat Richard zei: Ik zit nu niet zo erg meer in die rare roes, wel nog een beetje want ik heb nog steeds geen antwoord op waar ik nu naar toe ga, maar dat is wel okay. Ik ben nu gewoon in een levensfase waarvan ik weet wat ik kan en zie wat ik bereikt heb. Maar ook weet dat er veel meer in zit en veel meer valt te halen voor mezelf en wat ik doe. En wat dat dan is, ben ik nu in deze levensfase mee bezig!


WAT IK AL DIE TIJD ZOCHT

Ik hoop dat het ‘verhaal’ van Richard, mensen hun ogen opent voor wat ik al die tijd zocht achter mijn facebook-vrienden: de échte mensen.
Dit is waarom ik hiermee begon: Zijn mensen op facebook echt zoals ze overkomen op facebook? En zo niet, zouden ze zich openstellen naar een onbekende? Hoe voel je je écht en kan je eerlijk zijn daarover?
Wanneer was de laatste keer dat je iemand oprecht hebt gevraagd hoe het met ze gaat? Sta je open voor iedereen? Verdiep je in je medemens, want iedereen is even speciaal.

Ik dank Richard en alle andere mensen die ik tot nu toe gevolgd heb, voor hun eerlijkheid en hoop dat ik ooit zo eerlijk in het leven kan staan als hen.

Lieve Richard, ik gun je al het geluk in de wereld en ben blij dat ik je heb leren kennen. Ook ben ik blij dat het beter gaat en dat je af en toe stilstaat bij alles wat je hebt. Ik hoop dat volgend jaar een gelukkiger jaar word en dat ik je af en toe nog zie! Ook al weet ik dat je het geluk van een ander voor jezelf trekt, ik vind toch dat ik het hardop moet zeggen en je moet bedanken dat je mij dit verhaal van jou heb laten vertellen. En dat je écht openstond en mij jou beter heb laten leren kennen. Je bent echt een goede vriend geworden, en dat is natuurlijk ook altijd het hogere doel geweest:) Hoop dat je andersom hetzelfde van mij kan zeggen! Op naar een succesvol 2017!

Voor iedereen die door mijn INSIDE verhalen geïnspireerd is geraakt en ook wel graag zo’n dagje tegemoet wil gaan zodat we elkaar beter leren kennen. Dat kan! Je hoeft niet extreme verhalen te hebben of hele spannende dingen te doen op een dag. Je hoeft jezelf alleen maar open te stellen aan het (laten) leren kennen van een onbekende. Stuur mij een e-mailtje en we’re ready to go!


COMMENTS ARE OFF THIS POST